11 Ocak 2016 Pazartesi

Kitap Yorumu: Beni Asla Bırakma

Selamlar! Aslında bu kitabı pazartesi bitirdim. Scarlet'i ise Salı. Neden bunun yayını sonra yazıyorum bilmiyorum.. Bu ayrıntıyı neden yazdım onu da bilmiyorum.. Pekala sustum yayına devam djgkjdfgk


Beni Asla Bırakma
Kazuo Ishiguro
272 Sayfa
YKY

Konusu:
Yatılı okul Hailsham'ın öğrencileri, bahçe duvarının arkasındaki karanlık ormandan çok korkarlar. Hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmez., Hailsham'dan önceki yaşamlarını hatırlamazlar. Dış dünyayla bağlantıları yoktur. Öğretmenler değil, gözetmenler tarafından eğitilirler. Spor ve sanata büyük önem veren gözetmenler, Hailsham öğrencilerine sürekli özel olduklarını hatırlatır ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiğini tekrarlar. 
Kathy H. de bir Hailsham mezunu. Otuz bir yaşında ve bakıcılık yapıyor.Hailsham'daki en yakın iki arkadaşının yeniden hayatına girmesi üzerine, onlarla paylaştığı geçmişi gözden geçirmek zorunda kalıyor. Onları özel kılan şeyin ne olduğunu ve bundan sonra hayatlarını nasıl biçimlendireceğini daha derinden anlamaya ihtiyacı var.
Şu sorunun cevabını da bulması gerek; sanat ve aşk zamanı durdurabilir mi?
Kazuo Ishiguro, yayımlandığı yıl Time tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınan Beni Asla Bırakma'da, yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanmış görünüyor.

Slm :> Yine ben :>>> Beni Asla Bırakma'yı aslında yeni almıştım ama merak ettiğim için aldığım hafta başladım ve iki gün gibi kısa bir sürede bitirdim. Konusu yukarıda yazdığım gibi. Aslında kitaba başlarken beklentim büyüktü Time'ın en iyi İngilizce yazılmış 100 romanı listesinde bu da vardı o yüzden umutluydum. Ancak beni pek tatmin eden bir kitap olmadı. Okurken kafamda sürekli soru işaretleri vardı ve kitap bitince de soru işaretleri hala duruyordu.

Kitabı Kath adında Hailsham adında yatılı okula giden bir kız öğrencinin ağzından okuyoruz. Hailsham'daki öğrenciler okulun dışına çıkamıyorlar. Tüm eğitimlerine "gözetmenler" bakıyor. Spora ve sanata önem veren bu okul TUHAF Bİ YER Allah aşkına ciddi bi kitap yorumu yazıyım dedim ölecem artık yeter... 

Şimdi çok saçma değil mi? Öğrenciler okuldan dışarı çıkamıyor, başka sosyallikleri yok herkes gözünü açtığından beri okulda ALOO BUNU TUHAF BULAN SADECE BEN MİYİM?
Bununla da sınırlı değil. 16 yaşında okuldan mezun oluyor ve "Kulübeler"de çalışıyorlar. Bir Allahın kulu da çıkıp demir ki kulübe ne? Kulübe sistemini anlayana kadar beynim yandı. 

Neyse tamam sakinim baştan alıyorum. Şimdi bu öğrencileri okuturken sürekli siz özelsiniz, diğerleri gibi değilsiniz, amacınız var falan diyorlar. Okulun amacı organ bağışı yapacak insan yetiştirmek. Ve bunu da topluma yarar(?) sağlayan, iyi huylu bireyler yetiştirerek yapıyorlar. Öğrenciler mezun olduklarında yine okulla alakalı "Kulübelerde" çalışıyor. Sonra organ bağışı veya bakıcı olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Yani ölene kadar Hailsham Okulu ile bağlantılılar.

Kath ve arkadaşı Tommy'de bunlardan biri şimdi karakterleri anlatcam ama çok üşendim..... Sizden özür dileyerek direk sona geliyorum. Merak etmeyin spoiler vermeyeceğim. Sonunda meğersem bunlar başka insanlardan klonlanmış deneylermiş. O yüzden Hailsham'da doğup büyüyorlarmış. Bunu aslında kitabın her yerinde söylüyorlar ama ben şu "klon" işini hep mecazi zannetmiştim. Karakterlerin kişilik çatışması ile ilgili olduğunu düşünmüştüm. Meğersem gerçekten laboratuar ortamında organ bağışı için öğrenci yetiştirmişler. Bunu da bi tane bookstagram arkadaş söyledi. Aydınlandım sağolsun..

Kitabında gerçekten kafamda soru işaretleri kaldı. Filmi de varmış. İnternetten yorumlara bakınca 10 kişiden 5'i filmi daha çok beğenmiş. Geri kalanlar kitaptan yana. Yani yarı yarıya bi şeyler olmuş. Bilmiyorum sanırım kitabı anlayamadım... 

Allahtan yazarın kalemi kuvvetli de sonuna kadar okuttu kendini Yoksa "Noluyor ya?!" diyerek ben o kitabın sonunu zor getirirdim sanırım.. 


Bu arada kitabın adına bakıp romantik olduğunu düşünmeyin. Kitap dram gibi bi şey anırım. Kitabın adındaki "Beni Asla Bırakm" bir şarkı sözü. Onu da ekleyeyim buraya. Eski dönemlere ait ben beğendim valla. Bi bakın isterseniz.






7 yorum:

  1. Evet filmini ben de izledim ve kitap ffilmin uyarlaması mı? Genelde filmler kitap uyarlaması olurdu ama =) Eğer filmi izlersen kafandaki soru işaretlerine son verebilirsin çünkü daha anlaşılır yine de yorumun için çok sağol :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, film kitabın uyarlaması. Kitap önce çıkmış yani :) Sanırım filmi izleyeceğim çünkü gerçekten çok fazla soru işareti kaldı kafamda :c

      Sil
  2. Tavsiyenize uyup kitabı da okuyacağım, filmi de izleyeceğim. Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
  3. kitaplığı. hiç. kıskanmadım.

    YanıtlaSil
  4. okumanıza yorumunuza sağlık
    sonunu zor getirme kısmında aynı fikirdeyiz.
    #kazuoishiguro nun #beniaslabırakma #kitap i yorumuma degerlendirmelerinizi alabilmek için https://wp.me/p4iYTe-9u bloguma ziyaretlerinizi bekler nice yeni iyi okumalar dilerim.

    YanıtlaSil

Tasarım: Şevval & Moka