23 Haziran 2015 Salı

Kitap Yorumu: Wonder -RJ Palacio


Selamlaaar! Nasılsınız? 3 gündür bir kitabı okuyordum ve bugün bitirdim. Ve evet tabletten okuyorum. Çünkü kitap ingilizce ve dolar fiyatları.... Ben de e-book olarak okuyorum. Her neyse bakalım ne okumuşum!



Kitabın Adı: Wonder
Yazarı: R. J. Palacio
Sayfa Sayısı: 312






You can't blend in when you were born to stand out.

My name is August. I won't describe what I look like. Whatever you're thinking, it's probably worse. 

August Pullman wants to be an ordinary ten-year-old. He does ordinary things. He eats ice cream. He plays on his Xbox. He feels ordinary - inside.

But Auggie is far from ordinary. Ordinary kids don't make other ordinary kids run away screaming in playgrounds. Ordinary kids don't get stared at wherever they go.

Born with a terrible facial abnormality, Auggie has been home-schooled by his parents his whole life, in an attempt to protect him from the cruelty of the outside world. Now, for the first time, he's being sent to a real school - and he's dreading it. All he wants is to be accepted - but can he convince his new classmates that he's just like them, underneath it all?

Narrated by Auggie and the people around him whose lives he touches forever, Wonder is a funny, frank, astonishingly moving debut to read in one sitting, pass on to others, and remember long after the final page.



****Bir Oğlanı Yüzüne Göre Yargılama****

Kitap 10 yaşındaki August hakkında. August doğarken yüzünde bir sorunla doğmuş ve geçirdiği çeşitli ameliyatlar yüzünden yüzü baya şekilsiz bir hale gelmiş. Gözlerinin yeri farklı yerlerde, kaşları ve kirpikleri yok vb. 10 yaşına kadar August'a eğitimi evde annesi vermiş. Ancak bir süre sonra yeterli gelmemeye başlayınca okula yazdırmak zorunda kalıyorlar. 

Kitap August'un okul hayatıyla başlıyor. Aslında hep öyle olacak sandım. Ama okul hakkında çok az bilgi vardı. Kitap sekiz bölümden oluşuyor ve 6 kişinin ağzından anlatılıyor. August, Ablası Olivia, Arkadaşlarından Summer ve Jack Will, Olivia'nın erkek arkadaşı Justin ve ablasının arkadaşı Miranda. Açıkcası Justin yerine keşke August'un annesinin ağzından okusaydık. Çünkü kitap boyunca sürekli oğlu için fedakarlıklar yapan kişiydi. 

August ilk başlarda okulda baya problemler yaşıyor. Sonralardan edindiği bir kaç arkadaşla 
bu sorunları da aşıyor. Öncelikle August çok tatlı bir karakterdi. Gerçekten kanım kaynadı yani kitap boyunca onu küçük kardeşim gibi hissettim :')  Koynuma alıp sarılasım geldi. Ona birileri dik dik bakınca, dalga geçince ben sinirlendim ve çok üzüldüm yani gerçek hayatta da böyle insanlar var diye düşündüm. İçim parçalandı bazen. 

Kitabın sevdiğim bir diğer yanı yazarla aynı zevklerde olmamız :') Kitapta Hobbit, Narnia ve Star Wars'tan bol bol alıntılar vardı. Zaten August tam bir Star Wars hayranı. Odasında figürleri, çantası, posterleri falan var. Ve XBOX tutkunu. Aslında çok normal bir çocuk. Ancak yüzü... işte onu normal yapmayan şeylerin başında geliyor. Bu arada kitabın sonunda ekleme bölümü vardı ve bazı ünlülerin sözlerinden alıntılar vardı. Ve bölüm başlarında da özlü sözler vardı. Örneğin yanda Christina Aguilera'dan var.  

Burda ise benim için çok değerli bir kitap olan Küçük Prens'ten :3 

***Empatiyi öğretebileceğimizi sanmıyorum ama ilham kaynağı olabiliriz****

Ayrıca yazarın Julian Chapter; A Wonder Story adında bu kitabın yan kitabı varmış. Okursunuz diye söylemedim ama Julian August'a kötü davranan bir çocuktu. Kitabın sonunda okuldan ayrıldı. Yazar Julian'ın August'a neden kötü davrandığını anlatan 90 sayfalık ayrı bir kitap yazmış ve bunu da okuyacağım. Çünkü ayrı bir kitap ayrı bir hikaye ve olay demektir. Julian'dan ne kadar nefret etsem de onun da bir hikayesi olduğuna eminim. 

Yani çok mükemmel bir kitaptı. İngilizceniz yetiyorsa okuyun derim *-* Gerçekten hem eğlendiren ve düşündüren bir kitaptı. Eğlenceli olduğu kadar hüzünlüydü de. İngilizceniz yetiyorsa şans verin lütfen. *-* Bir sonraki yayında görüşmek üzeree! 


Kitabın youtube'da bir videosu var. Göz atmak istersiniz diye buraya ekledim! Hoşçakalııın :3


1 yorum:

Tasarım: Şevval & Moka